Οι πρωτες ελληνικες ταινιες κινουμενων σχεδιων

Το πρώτο κινούμενο σχέδιο στην Ελλάδα εμφανίστηκε 40 χρόνια και επιπλέον μετά την γέννηση της τέχνης. Η ταινία «Ο Ντούτσε αφηγείται» του Σταμάτη Πολενάκη. Τα τελευταία χρόνια αρκετός κόσμος είχε την ευκαιρία να δει την μικρού μήκους αντιφασιστική ταινία, μέσω του διαδικτύου. Ο Πολενάκης ετοίμασε στην Σίφνο τα σχέδια ήδη από τον χειμώνα του 1942, αλλά φυσικά δεν είχε τα μέσα να κινηματογραφήσει. Ερχόμενος στην Αθήνα το 1945 έκανε την κινηματογράφηση με την βοήθεια των Πρόδρομου Μεραβίδη και Παναγιώτη Παπαδούκα. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ήταν η papier de coup.

Το 1946 οι αδελφοί Ρουσσόπουλοι, Γιάννης και Γιώργος, Αθηναίοι στην καταγωγή , χημικός ο πρώτος και οικονομολόγος ο δεύτερος, γυρίζουν με μια αυτοσχέδια κάμερα (την έφτιαξε ο Γιάννης) την δεύτερη ταινία κινούμενων σχεδίων, Σιγά τους κεραυνούς, χιουμοριστική αναφορά στις προστριβές του Δία με την Ήρα. Τα σκίτσα και τα σχέδια τα έκανε ο Πάνος Βαλασάκης, χρησιμοποιώντας έναν μικρό αριθμό από ζελατίνες, που καθάριζε και τις ξαναχρησιμοποιούσε.  Η εμπορική αποτυχία του φιλμ (προβλήθηκε στο Σινεάκ το 1947) αποθάρρυνε όχι μόνο τους Ρουσσόπουλους, αλλά κι άλλους υποψήφιους δημιουργούς.

 Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ολόκληρη η ταινία παρά μόνο οι παρακάτω φωτογραφίες.

 Από το 1946 και μέχρι το 1964 υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Το 1964 κάνουν την εμφάνισή τους οι κινούμενες κούκλες του Γιώργου Διζικιρίκη στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη Γάμος αλά ελληνικάΜε πολύ φτωχά μέσα, το πρώτο stop motion διαρκεί κάπου στα 8 λεπτά μέσα στην ταινία και νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε σκηνές από αυτό. Πάντως, και σε άλλες ελληνικές ταινίες της εποχής θα βρούμε στους τίτλους αρχής animation, με την μορφή του cut out κυρίως.
Πηγες
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ   Αγλαία Μητροπούλου, Εκδόσεις Παπαζήση