Θοδωρης Μαραγκος

Ο Θοδωρής Μαραγκός γεννήθηκε το 1944 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και ξεκίνησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος γελοιογράφος για διάφορα περιοδικά, ενώ συγχρόνως σπούδασε ζωγραφική. Το 1969 γυρίζει το Τσουφ, με την τακτική της cut-out animation και με σεναριακή βάση ένα χαρτονόμισμα που χρησιμεύει ώστε να γίνουν αναφορές σε θέματα πολιτικά. , Ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων.  Δυο χρόνια μετά γυρίζει το Σσσστ! με την ίδια τεχνική. Και τα δύο απέσπασαν το πρώτο βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 

ΤΣΟΥΦ

 Το χρήμα (ενα χιλιάρικο) μετατρέπεται σε εναν μικροσκοπικό ιο, γκάγκστερ ο οποίος εισέρχεται στον άνθρωπο και του αλλοιώνει τον εγκέφαλο.


ΣΣΣΣΤ!

Η απρόσωπη πολιτεία, η γραφειοκρατία, κάποιος υποβόσκων κίνδυνος και μια αδιόρατη επιβολή φόβου συνθλίβουν τον ανθρωπάκο — ήρωα του Θόδωρου Μαραγκού που προσπαθεί να επιβιώσει.

Με καλοδουλεμένο σχέδιο, με προσωπικές μνήμες, με χρήση φωτογραφιών και με «αναρχική» διάθεση ο σκηνοθέτης μας κάνει συμμέτοχους στην καθημερινή ιστορία τρέλας του ήρωα του.

Διακρίσεις

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 * Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους με υπόθεση * Ειδικό βραβείο ΕΚΚΑ (Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών) * Βραβείο «ΕΤΒΑ» (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως)